top of page
Korporativne novosti

FLEET NOVOSTI

Pametna logistika i distribucija

Autor: Ranko Rodik

Planiranje, optimizacija, snižavanje troškova, racionalno upravljanje, povećanje efikasnosti, AI, machine learning -  iako su ovo danas često korišteni pojmovi, u moru raznih software programa koji su dostupni na tržištu oni postaju banalni, prije svega radi nerijetko upitne kvalitete takvih programa. Samim time, događa se da poduzeća često ne vide smisao ulaganja u njih. S druge strane, ako se danas dostupne tehnologije koriste na ispravan način, takvi programi sigurno mogu pridonijeti onome čemu svaki poduzetnik teži - smanjenju troškova i optimizaciji poslovanja. To ne znači nužno da će ljudi u takvom „lancu“ postati suvišni, već upravo suprotno - imat će više vremena posvetiti se stvaranju dobiti umjesto raditi na administraciji poslovanja.

Jedan od programa koji svakako pridonosi kvaliteti poslovanja je Locus Logistic. U moru raznih tvrtki koje se bave optimizacijom i planiranjem logistike Locus je napravio aplikaciju koja, zahvaljujući korištenju navedenih novih tehnologija, sama uči i napreduje što se više koristi u poslovanju. Ovo funkcionira tako da se prati kako je prvotno isplanirana ruta, kako ju je vozač odvozio tj. je li pratio rutu i, ako nije, zašto je do toga došlo. Također, prati se je li tijekom vožnje bio prisutan neki vanjski utjecaj poput radova na cesti, gužvi, preferencija vozača, korištenja prečica i sl., što s vremenom određuje sve bolje i brže rute, ako su one moguće. Time se štedi vrijeme, smanjuju se troškovi vozila, CO2 otisak i poštuju se termini isporuke.

Locus planira i optimizira dostavu neovisno radi li se o mikrodistribuciji, e-commerceu, 3PL-u, maloprodaji ili bilo kojoj drugoj industriji koja koristi vozila za dostavu robe. Uz to što program cijelo vrijeme uči i napreduje, također koristi vlastiti sustav za geokodiranje adresa čime se povećava preciznost dostave. Planiranje dostave uzima u obzir razne parametre, od broja dostupnih vozila/vozača, efektivne zapremnine vozila, zona distribucije, postavljenih SLA uvjeta i sl. Sve planirane dostave mogu se unijeti u sustav, a alternativa tome je da se automatski uvoze u sustav putem integracije s ERP sustavom, a sustav će ih ovisno o unesenim parametrima raspodijeliti na vozila s ciljem da se maksimalno i optimalno iskoristi vozni park.

Mobilisis je od početka ove godine postao partner Locus Logistica. Samim time, Mobilisis vam može prezentirati Locus sustav, a s obzirom na to da smo međusobno integrirani, istovremeno možete koristiti benefite obaju sustava. Locus koriste neke od najvećih svjetskih kompanija kao što su Nestlé, Mondelez, Unilever, TATA, a jedna od najvećih prednosti je da se usluga plaća po aktivnom vozilu u sustavu i nije potrebna početna investicija što već u samom početku bitno smanjuje troškove i pojednostavljuje implementaciju sustava. 

O SICK MOBILISISU
Rješenja
Proizvodi
Online servisi

Rješenja

Proizvodi

Fleet management
Mobilisis - Inteligentna prometna rješenja
Entrymo - Upravljanje pristupom i identitetom
bottom of page