top of page
Korporativne novosti

FLEET NOVOSTI

Kako API integracije utječu na profitabilnost voznog parka?

Autor: Marin Sraga

Što je API Modul?

Vjerujemo da se većina vas tijekom poslovanja susrela s terminom API. Međutim, nepotpuno razumijevanje ovog pojma

nije rijetkost, stoga ćemo vam u ovom blog postu nastojati približiti pravo značenje API-ja te vam objasniti kada

i u koju svrhu ga je dobro koristiti i kakve benefite vaša kompanija može ostvariti uz pomoć API Modula.

Pojam API označava „aplikacijsko programsko sučelje“ (engl. Application programming Interface),

odnosno to je pojednostavljen način povezivanja vlastite infrastrukture kroz razvoj aplikacija u oblaku.

Dodatno, API omogućava dijeljenje podataka s kupcima i drugim vanjskim korisnicima.

Javni API-ji predstavljaju jedinstvenu poslovnu vrijednost jer mogu olakšati i proširiti način povezivanja s poslovnim partnerima,

a potencijalno i unovčiti svoje podatke (popularan primjer API-ja je Google Maps).

Gdje se API koristi i koji je benefit njegovog korištenja?

Mnoge robusne platforme imaju unaprijed upakirane značajke koje su dizajnirane na način da zadrže upravljanje flotomna jednom mjestu. No, što se događa kada je potrebna integracija i trebate dijeliti podatke s drugom aplikacijom koja je od vitalnog značaja za vaše poslovanje? U današnje vrijeme skoro je nemoguće izbjeći integraciju putem API-ja, naročito ako je tvrtka perspektivna i kontinuirano se probija na tržištu. Većina velikih poduzeća napravila su API-je za svoje kupce ili internu upotrebu kako bi pospješio proces protoka informacija. Dobar primjer upotrebe API-ja je povlačenje unosa usluga i radnih naloga iz vašeg sustava upravljanja voznim parkom u vaš računovodstveni softver, čime se učinkovito eliminira potreba za dvostrukim unosom i osigurava usklađenost informacija na obje platforme.

Mobilisis API i kako se s njime povezati?

 

Mobilisis radi integracije putem API-ja s raznim sustavima i povezuje ih s Mobilisis Fleet management platformom.

Upravo zbog toga, razvijen je i zaseban „API“ modul unutar same Mobilisis Fleet management platforme kako bi korisnici sami mogli upravljati s podacima koje putem API-ja žele slati prema drugim sustavima. Trenutno su Mobilisis Fleet management korisnicima dostupne 3 verzije javnih API-ja:

  1. Automatska naplata cestarine HU-GO – omogućuje administraciju vozila koja su prijavljena za automatsku elektronsku naplatu mađarske cestarine (HU-GO) preko Mobilisis platforme.

  2. Trenutna pozicija vozila - omogućeno je dodavanje API korisničkih računa za vanjske sustave koji mogu preuzimati podatak o trenutnoj poziciji vozila u realnom vremenu. Neki od sustava s kojima smo integrirani su LKW Walter, Agheera, Project44, Sixfold, Timocom i GateHouse.

  3. Radni nalozi / putni računi – omogućuje dodavanje API korisničkih računa za vanjske sustave koji mogu komunicirati s Mobilisis platformom na način da se iz vanjskog sustava u Mobilisis sustav mogu kreirati radni nalozi koji se automatski šalju na mobilni terminal vozačima, vanjski sustav može u realnom vremenu preuzimati status radnih naloga, a po završetku putovanja unutar Mobilisis portala moguće je kreirati putne račune koje vanjski sustav može preuzeti. Neki od sustava s kojima smo integrirani su SAP, QiQo, PS.IT, Task, Zagreb Data i Ferbit.

Korištenjem naših API-ja možete pridonijeti svom poduzeću u vidu ostvarivanja novih kanala prihoda, bolje i točnije protočnosti informacija, dugoročne uštede i digitalizacije poslovanja. Samim time, ako ste korisnik Mobilisis Fleet sustava ili želite postati našim korisnikom, obratite nam se s upitom na prodaja@mobilisis.hr.

O SICK MOBILISISU
Rješenja
Proizvodi
Online servisi
EU investment

Proizvodi

Fleet management
Mobilisis - Inteligentna prometna rješenja
Entrymo - Upravljanje pristupom i identitetom
Pametna poljoprivreda

Rješenja

bottom of page